Hard Papier bij 100 beste politieke cartoons 2017

De Inktspotprijs is de prestigieuze prijs voor de beste politieke tekening van het jaar. Voor het parlementaire jaar 2017 is de prijs gewonnen door Jean-Marc van Tol, Bastiaan Geleijnse & John Reid, het collectief achter Fokke & Sukke. Zij zijn met hun cartoon verkozen uit de longlist van 100 beste cartoons.

Met de prent ‘Aanslagmoe’ gepubliceerd in NRC Next en NRC Handelsblad waren de bedenkers van Fokke & Sukke de favoriet van de jury. “De vermoeidheid die we ervaren bij het nieuws over alweer een aanslag, de twijfel over of we het  nu veel of weinig aandacht moeten geven ‘anders winnen de terroristen’ en vooral onze eigen onthechtheid van het nieuws allemaal in een goeie grap” aldus het oordeel van de jury (Claudia de Breij, Joost Vullings en Casper Sikkema).

Alle tekeningen van de longlist met 100 beste cartoons zijn verzameld in een boek uitgegeven door Stichting Pers & Prent en Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Op pagina 103 vind je mijn geselecteerde cartoon: Edith Schippers versus Rubiks kubus’. De 100 beste cartoons zijn vanaf 26 september 2017 gelijktijdig te zien in de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade), De Centrale Bibliotheek Den Haag (Spui) en Museum Limburg in Venlo. Daarna reist de expo door het land. Vanaf deze plaats mijn felicitaties voor de winnaars: Fokke & Sukke.

De Inktspotprijs, de expositie en het boek zijn mede mogelijk gemaakt door:

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Perscentrum Nieuwspoort, Griffioen Grafiek uit Hilversum, Jens van Egmond, Joep Bertrams, Els van Straaten-Timmermans, Stichting Democratie & Media, De Volkskrant, NRC, Trouw, De Groene Amsterdammer en alle vrienden van Pers & Prent.

#cartoon, #cartoonist, #political, #illustration, #inktspotprijs, #persprent, @PersPrent, #hardpapier, #tekening, #vector #drawing, #illustratie, #artistofinstagram, #artistoninstagram, #art, #fokkesukke