3 nominaties Inktspotprijs 2019

Dinsdag 24 september werd in internationaal Perscentrum Nieuws Poort de Inktspotprijs 2019 uitgereikt. De jury 2019: Sheila Sitalsing (columnist), Harald Vlugt (beeldend kunstenaar) en Giselinde Kuipers (hoogleraar cultuursociologie).
‘Weinig schokkende politieke cartoons afgelopen jaar’, was het oordeel van de jury, ‘maar wel veel ‘geestige en scherpe’. Tekencollectief Gorilla won met  ‘De tralies van Trump’ de Inktspotprijs. Het tekencollectief tekent wekelijks een cartoon voor weekblad De Groene Amsterdammer.
Tweede prijs: Emanuele del Rosso (Cartoon Movement). Derde prijs: Pieter Geenen (Trouw). Eervolle vermeldingen voor: Lectrr, Marijn en Peter de Wit.

Drie van mijn cartoons opgenomen in de lijst van de 100 beste cartoons 2019: ‘The Happy Hunting Grounds’ met Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (pagina 7), ‘Nashville Verklaring’ met SGP-politicus Kees van der Staaij (pagina 18) en ‘Klimaatspijbelaars’ premier Mark Rutte versus de klimaatspijbelaars. Vanaf deze plaats mijn felicitaties voor de winnaar van de Inktspotprijs: Gorilla.

Een PDF  met de 100 beste cartoons is gratis te downloaden via de site van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.